به همت مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی؛ کارگاه علمی "تازههای درمان ناباروری" در کرمانشاه برگزار شد
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی استان کرمانشاه، دکتر نازنین کریمی مدیر مرکز درمان ناباروری سازمان جهاد دانشگاهی کرمانشاه، امروز(۲۶ مرداد)در این کارگاه گفت: مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی کرمانشاه که از مصوبات سفر مقام معظم رهبری به استان است، از سال ۱۳۹۵ زیر نظر پژوهشگاه رویان آغاز به کار کرده است.
وی از پذیرش بیش از ۱۰ هزار زوج نابارور در این مرکز در این سالها خبر داد و عنوان کرد: موفقیت این مرکز در حال حاضر نزدیک به ۳۵ درصد است.
وی افزود: در این مرکز محدودیت سنی برای مراجعین نداریم و بانوانی با ۴۸ سال سن نیز پذیرش شده اند.
کریمی کلینیک تخصصی مردان، کلینیک تخصصی زنان، بخش IUI، بخش IVF، بخش مدیریت و مرکز تحقیقات را از مهمترین بخشهای مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی کرمانشاه برشمرد و تاکید کرد: قرار است این مرکز به مرکز جامع سلامت بانوان ارتقا یابد.
به گفته مدیر مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی کرمانشاه، راهاندازی بخشهایی از جمله آزمایشگاه تشخیصی طبی، کلینیک مراقبت های بهداشتی حین بارداری، داروخانه، بخش تشخیص، غربالگری و درمان سرطان سینه، پذیرش بیماران خارجی در مرکز، غربالگری ژنتیکی و ... از جمله اقداماتی است که برای ارتقا خدمات این مرکز در دستور کار است.
۲۰ درصد زوجها، ناباروری را تجربه میکنند
دکتر مهری آزادبخت متخصص جنین شناسی نیز در این کارگاه ابتدا اشارهای به تعریف ناباروری داشت و گفت: زمانی میتوان یک زوج را نابارور تلقی کرد که بعد از یکسال اقدام برای بارداری موفقیتی حاصل نکنند.
وی با بیان اینکه تا سالهای گذشته میزان درصد ناباروری در جوامع مختلف جهان حدود ۱۵ درصد بود که اکنون به بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته است، افزود: کشور ایران و استان کرمانشاه نیز درصد ناباروری مشابهی دارند.
جنین شناس مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی کرمانشاه معتقد است، در سالهای اخیر شیوع بیماری کووید۱۹ نیز به افزایش نرخ ناباروری در سراسر جهان دامن زده است.
آزادبخت عواملی از جمله برخی بیماریها، استرس، استعمال دخانیات خصوصا سیگار و قلیان، مصرف مشروبات الکلی، مصرف برخی غذاها و داروها، فعالیت در محیطهای آلوده، قرارگیری در معرض آلودگیهای صنعتی و الکترومغناطیسی، عفونتهای دستگاه تناسلی، چاقی، مصرف داروهای نیروها زا و ... را از مهمترین عوامل اثرگذار بر کاهش ناباروری زوجین برشمرد.
به گفته این استاد دانشگاه، ۴۰ درصد عوامل ناباروری به خانمها، ۴۰ درصد به آقایان، ۱۰ درصد به هر دو طرف بصورت همزمان و ۱۰ درصد نیز به علتهای نامشخص برمی گردد.
وی سپس اشارهای به فرآیند درمان ناباروری داشت که بیش از هرچیز حائز اهمیت است، زیرا هرگونه مداخله غیرتخصصی و اشتباه میتواند فرآیند درمان زوجین را طولانی همراه با کاهش موفقیت و افزایش هزینه بکند و افزود: آگاهی دادن به جامعه، شناسایی زوجین مشکوک و از همه مهمتر ارجاع افراد مشکوک به سطوح تخصصی سه راهبرد اصلی است.
آزادبخت نقش حمایت روانی از زوجین را نیز در این مسیر بسیار ضروری دانست و تاکید کرد: لازم است بعد از شناسایی زوجین نابارور، کار درمان آنها در یک مرکز درمان ناباروری به صورت جامع و از همه جوانب پیگیری شود، چون هرگونه مداخله نادرست، زودهنگام و دیرهنگام مشکل آفرین خواهد بود.
وی به حجم بالای مراجعین به مراکز درمان ناباروری اشاره کرد و یادآور شد: خوشبختانه در مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی کرمانشاه خدماتی ارائه میشود که نیاز به مراجعه به مراکز درمانی شهرهای بزرگ کشور را بسیار کمتر کرده است.
آزادبخت از درمانهای رایج ناباروری که در مرکز درمان جهاد دانشگاهی نیز انجام می شود یاد کرد که IUI یا تلقیح داخل رحمی از جمله این موارد است که نزدیک به ۲۰ درصد امکان موفقیت دارد.
وی افزود: همچنین روش IVF نیز حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد موفقیت دارد که شامل لقاح آزمایشگاهی و سپس تزریق تخمک به رحم است که البته موفقیت این روشها تا حدود زیادی به وضعیت جنین، شیوه زندگی، کیفیت اسپرم و تخمک و ... بستگی دارد.
وی در پایان به زنان و مردانی که در سن باروری قرار دارند، اما بنا به هر دلیلی فعلا امکان بچه دار شدن را ندارد
تخمک به رحم است که البته موفقیت این روشها تا حدود زیادی به وضعیت جنین، شیوه زندگی، کیفیت اسپرم و تخمک و ... بستگی دارد.
وی در پایان به زنان و مردانی که در سن باروری قرار دارند، اما بنا به هر دلیلی فعلا امکان بچه دار شدن را ندارد، توصیه کرد نسبت به فریز اسپرم و تخمک اقدام کنند.
سن، مهمترین فاکتور ناباروری در خانمها
در ادامه دکتر فرحناز کشاورزی فلوشیپ ناباروری مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی کرمانشاه نیز از سن به عنوان مهمترین فاکتور در باروری یاد کرد و گفت: در حال حاضر با افزایش تقاضای باروری در زنان بالای ۴۰ سال مواجهیم.
وی پیک باروری زنان را بین سنین ۲۰ تا ۲۴ سالگی اعلام کرد و افزود: بعد از سن ۳۵ سالگی میزان باروری بین ۲۶ تا ۴۶ درصد و بعد از ۴۰ سالگی نیز تا حدود ۹۵ درصد کاهش مییابد.
به گفته این پزشک متخصص زنان و زایمان، از سوی دیگر با افزایش سن بانوان خطر سقط جنین نیز در آنها زیاد میشود، بگوانهای در سن بالای ۴۰ سال احتمال سقط ۳۴ تا ۵۲ درصد است.
کشاورز یک اشتباه رایج بین بانوان را این موضوع عنوان کرد که تصور میشود تا قبل از سن یائسگی امکان بارداری وجود دارد و ادامه داد: این در حالی است که پنج تا هفت سال قبل از یائسگی میزان باروری بسیار کاهش مییابد.
فلوشیپ ناباروری مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی کرمانشاه درباره تاثیر سن در باروری مردان نیز خاطرنشان کرد: این تاثیر در مردان شدت کمتری دارد و تا حدود ۵۰ سال محسوس نیست.
وی زمان کافی برای اینکه یک زوج، نابارور تلقی شوند را یکسال از زمان شروع اقدام آنها برای بچهدار شدن دانست و اظهار کرد: البته متناسب با برخی فاکتورها از جمله سن این زمان تا شش ماه هم کاهش مییابد.
کشاورزی همچنین گذشت بیش از سه سال زمان از اقدام برای باروری را عاملی دانست که میزان موفقیت را کاهش میدهد و اقدامات باید در کمتر از سه سال آغاز شود.
وی انجام چکاپ کامل از زوجین خصوصا آزمایش و سونوگرافی برای خانمها را برای آغاز درمان ناباروری ضروری دانست، زیرا درمان باید متناسب با دلیل ناباروری صورت گیرد و تاکید کرد: استفاده از داروها در درمان ناباروری خصوصا داروهای محرک تخمک گذاری باید با حساسیت ویژه صورت گیرد.
فلوشیپ ناباروری مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی کرمانشاه گفت: موارد معدودی هم وجود دارد از جمله افرادی که سن بالای ۴۵ سال دارند، بیش از شش دوره دارو مصرف کرده و IVF های ناموفق داشتند و یا زنانی که مشکلات رحمی شدید دارند که می توان گفت درمان برای آنها بی فایده خواهد بود.
نظر شما :